donderdag 25 april 2013

19 april: Landelijke Dag Tegen het Pesten - CJG Deventer



Vandaag is het de landelijke Dag Tegen het Pesten. Deze dag volgt kort nadat staatssecretaris Sander Dekker op 25 maart 2013 een nieuw plan voor pestbeleid presenteerde. Het aanpakken van pesten staat de laatste maanden hoog op de agenda van overheid en instanties. De Landelijke Dag tegen Pesten op 19 april is een mooie gelegenheid om ook als CJG Deventer extra aandacht voor pesten te vragen.
Afbeelding van Zeg dag tegen pesten
De Landelijke Dag tegen Pesten staat in het teken van samenwerken aan een veilig schoolklimaat. Door op een positieve manier en met respect met elkaar om te gaan krijgt pesten geen kans om te escaleren. Dat is nodig zodat leerlingen met plezier naar school kunnen en de kans krijgen te leren hoe ze zich kunnen ontwikkelen in een groep.

Tips van het CJG voor ouders

Pesten houdt meestal niet vanzelf op en het kan grote gevolgen hebben. Je kind kan erg onzeker en ongelukkig worden. Het CJG Deventer geeft ouders daarom de volgende tips:
  • Wacht niet te lang af. Als het pesten al lang aan de gang is, zijn de problemen moeilijker op te lossen.
  • Als je kind gepest wordt, heeft het veel steun nodig. Benoem de gevoelens van je kind en kijk hoe je je kind kunt helpen.
  • Praat met degene die verantwoordelijk is voor de plek waar het pesten plaatsvindt, bijvoorbeeld de leerkracht of de trainer op de sportclub. De meeste scholen hebben een antipestprotocol. Omgangsregels zijn belangrijk. Ook aandacht voor de dader is heel belangrijk!

Plan van de staatssecretaris van onderwijs

Staatssecretaris Sander Dekker (OCW) presenteerde op 25 maart 2013 een nieuw plan voor pestbeleid op scholen. Daarin is vastgelegd dat alle scholen in Nederland verplicht antipestmethodes moeten invoeren. Het plan is vastgesteld als reactie op een toenemend aantal pestincidenten op scholen.

Naast verplichte pestprotocollen is het de bedoeling dat docenten in opleiding leren hoe ze pesten kunnen aanpakken. Ook het online pesten (ook wel digitaal pesten of cyberpesten genoemd) wordt hierin een verplicht en belangrijk onderdeel. Daarnaast wil Dekker dat leraren meer met ouders gaan samenwerken om pesten te voorkomen.

Meer informatie