donderdag 25 april 2013

19 april de landelijke Dag Tegen (online) Pesten


Dossiers: Mediabewustzijn

Op vrijdag 19 april 2013 is het de landelijke Dag tegen het (online) Pesten. Deze dag volgt kort nadat staatssecretaris Sander Dekker op 25 maart 2013 een nieuw plan voor pestbeleid presenteerde. In dit artikel vind je activiteiten en initiatieven binnen het netwerk van Mediawijzer.net die je kunt inzetten tegen online pesten op de Dag tegen het Pesten.
Pestbeleid staatssecretaris Dekker
Op 19 april aanstaande is het de landelijke Dag Tegen het Pesten. Staatssecretaris Sander Dekker presenteerde op 25 maart 2013 een nieuw plan voor pestbeleid op scholen. Daarin is vastgelegd dat alle scholen in Nederland verplicht antipestmethodes moeten invoeren. Het plan is vastgesteld als reactie op een toenemend aantal pestincidenten op scholen.
Naast verplichte pestprotocollen is het de bedoeling dat docenten in opleiding leren hoe ze pesten kunnen aanpakken. Ook het online pesten (ook wel digitaal pesten of cyberpesten genoemd) wordt hierin een verplicht en belangrijk onderdeel. Daarnaast wil Dekker dat leraren meer met ouders gaan samenwerken om pesten te voorkomen.
In het netwerk van Mediawijzer.net zijn reeds een aantal partners actief op het gebied van online pesten.
Activiteiten op 19 april 2013
Lancering interactieve cyberpestenfilm It's up to you
Reactif lanceert op 19 april It’s up to you, een interactieve film die jongeren op scholen bewuster maakt van hun rol in cyberpesten. De film wordt als discussiestarter op scholen ingezet en dient als een essentiële basis in de strijd tegen cyberpesten. It’s up to you is een van de projecten uit de Mediawijzer.net Stimuleringsregeling 2012.
Ouderavond ‘de mooie en minder mooie kanten van social media’
Bibliotheken uit de 4 grote steden (Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam) organiseren in samenwerking met Beeld en Geluid een ouderavond met als thema ‘de mooie en minder mooie kanten van sociale media’.  Op school hebben leerlingen van Cosmicus Montessori Lyceum in Amsterdam meegedaan met de interactieve film ‘It’s up to you’, die jongeren bewust maakt van hun rol in cyberpesten. Tijdens de ouderavond krijgen de ouders een presentatie te zien wat hun kinderen onder schooltijd hebben gedaan met deze interactieve film.
Daarna gaan Remco Pijpers (directeur Mijn Kind Online), Emily van Driel (Pestweb) en Marije van de Sande (Pestweb) deskundigen op het gebied van (cyber)pesten aan de hand van fragmenten (Beeld en Geluid), in gesprek met de zaal en geven zij advies over hoe je respectvol met elkaar omgaat op internet. Deze activiteit is alleen voor genodigden.
Theatervoorstelling op scholen van IDFA en Zapp Echt Gebeurd
Op vrijdag 19 april organiseren IDFA en Zapp Echt Gebeurd een speciale schoolvoorstelling. Tijdens de schoolvoorstelling krijgt de klas 2 documentaires te zien over pesten. Na afloop zal de maker van de film en één van de hoofdpersonen meer vertellen over hun situatie toen en nu en hoe het was om mee te werken aan de film. 
Meer lokale en landelijke initiatieven staan in de agenda van Pestweb.nl.
Brochure Digitaal Pesten
Digivaardig & Digiveilig en stichting Mijn Kind Online hebben een brochure over digitaal pesten beschikbaar gesteld. De brochure, mogelijk gemaakt met hulp van de Europese Commissie, is gratis te downloaden en kan tegen verzendkosten worden besteld vanaf 19 april. De brochure is bedoeld voor scholen en ouders in het basis- en voortgezet onderwijs.
Diploma Veilig Internet groep 5 t/m 8
Het lespakket Diploma Veilig Internet leert leerlingen om te gaan met de mogelijkheden en risico's van internet waarvan digitaal pesten één van de onderwerpen is. Diploma Veilig Internet is er in 2 varianten: voor groep 5/6 (junior) en voor groep 7/8. Sinds kort is het lespakket uitgebreid met een online game waarmee leerlingen zelfstandig het lespakket kunnen doorlopen en mediawijs worden. Het lespakket wordt afgesloten met een digitale eindtoets.
Effectiviteitsonderzoek Pestkoppenstoppen
Pestkoppenstoppen.nl gaat vanaf april 2013 een jaar lang een aantal vmbo-brugklassen volgen in kader van een effectiviteitsonderzoek. Pestkoppenstoppen is een laagdrempelig online advies op maat voor kinderen tussen de 12 en 15 jaar die geholpen willen worden bij negatieve (cyber)pest gebeurtenissen. Bij het effectiviteitsonderzoek zijn het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de Open Universiteit betrokken.
Tips en informatie van NTR
Op haar SchoolTV platform Eigenwijs biedt de NTR jongeren nuttige tips en achtergrond informatie over digitaal pesten.
Opleiding Academie Media en Maatschappij
De Academie Media en Maatschappij biedt professionals uit het onderwijs, bibliotheek, mediatheek en jeugdzorg een opleiding die ondersteunt bij de preventie van (online) pesten.
Meer informatie
Zowel NJI (Nederlands Jeugd Instituut) als Pestweb geven ouders, opvoeders, onderwijzers, pesters en slachtoffers van pesten meer achtergrond informatie over (de aanpak van) pesten. 
Bovenstaand overzicht is niet compleet, wij hebben een aantal activiteiten en initiatieven uitgelicht. Kijk voor meer informatie, nieuws, relevante websites en partners met betrekking tot online pesten op Mediawijsheid.nl